Räkna med S-förslag mot tiggeri

Tiggerifrågan är kontroversiell och splittrar både block och partier. Men en sak är klar: Socialdemokraterna lär knappast våga gå in i höstens  valrörelse utan ett förslag om att stoppa tiggeriet.

Statsminister Stefan Löfven har själv sagt att tiggeriet måste få ett stopp. Flera statsråd har också tagit avstånd från tiggeriet genom att uppmana människor att inte ge pengar till tiggare.

Men trots statsministerns uttalanden har han varit vag när det kommer till. Inom socialdemokratin är ett nationellt förbud mycket kontroversiellt. I partiet finns såväl varma anhängare av ett förbud som arga motståndare.

Den översyn av ordningslagen som den senaste partikongressen beslutade om för att minska tiggeriet har inte heller kommit till stånd. Inom Socialdemokraterna hävdar man att det beror på motstånd från koalitionspartnern Miljöpartiet.
   
En del åtgärder har dock genomförts mot tiggeriet de senaste åren. Det har till exempel blivit enklare att avhysa illegala bosättare från privat mark.

Inom Stockholms lokaltrafik har reglerna mot tiggeri skärpts och i sommar skärps också människohandelslagen för att göra det enklare för polisen att ingripa mot ligor som tvingar utsatta människor att tigga.

Men tiggeriet finns ännu kvar i Sverige i betydande omfattning, inte bara i storstäderna utan också i mindre orter. Om det har ökat eller minskat är oklart, men det är ett synligt samhällsproblem, som de väljare stöter på i olika sammanhang.

Och väljaropinionen är tydlig frågan. En kraftig övervikt väljarna vill se ett tiggeriförbud.

När undersökningsföretaget senast undersökte frågan ansåg 59 av de tillfrågade att det är ett bra förslag att förbjuda tiggeri, medan procent ansåg att det var ett förslag. 18 procent svarade vet ej.

Och när både Moderaterna Sverigedemokraterna nu kräver nationellt tiggeriförbud sätter förstås press på Socialdemokraterna.

Inte minst med tanke på att partiet vill gå till val på hårdare tag och ordning och reda.

De socialdemokratiska valstrategerna fruktar att tiggerifrågan kombination med flyktingfrågan ska driva väljare till de två huvudmotståndarna Moderaterna Sverigedemokraterna.

Därför planerar partiet sitt motdrag: att före valrörelsen presentera ett förslag som kan neutralisera tiggerifrågan som partiskiljande fråga.

Det handlar alltså om ett förslag ska motverka eller helt tiggeriet

Hur det ska se ut är ännu oklart. Flera alternativ finns dock. Det är förstås möjligt att föreslå nationellt tiggeriförbud enligt modell som Moderaterna och Sverigedemokraterna. Ett liknande finns redan i bland annat Danmark.

Men att Socialdemokraterna välja att rakt av kopiera motståndares förslag inför valrörelsen är inte något huvudalternativ.

Ett annat alternativ är då den som planeras i Eskilstuna där tiggare ska tvingas att söka tillstånd av polisen. Här har Socialdemokraterna och Moderaterna gjort upp i frågan.

Syftet är att minska tiggeriet i centrala delarna av kommunen. Även om det inte handlar om uttryckligt förbud, kommer det i praktiken att göra det svårare för den som vill tigga på offentlig plats.

Någon rättslig prövning av förslag har ännu inte skett, men Vellinge kommun som ville inför lokalt förbud mot tiggeri fick förvaltningsrätten i Malmö.

Oavsett vilken linje S väljer för att försöka stoppa tiggeriet lär det bli kontroversiellt bland många partimedlemmar. Och inte blir det enklare att hantera för den regering som tillträder efter valet. Inte bara Socialdemokraterna splittrade internt. Både Vänsterpartiet och Miljöpartiet är motståndare till ett tiggeriförbud.

Läget är liknande inom Alliansen. Här är det bara Moderaterna som vill ha  ett nationellt tiggeriförbud. partier är skeptiska.

Vilken roll kan då Sverigedemokraterna  spela, som precis som Moderaterna vill ha ett tiggeriförbud?

Ja, kanske ingen roll alls med tanke på att varken Socialdemokraterna eller  Moderaterna är intresserade av samarbete med Sverigedemokraterna. Bland en del socialdemokrater och moderater lever dock hoppet på uppgörelse mellan de båda partierna.

Men också det lär bli svårt så länge de inte sitter i samma i regering utan måste ta hänsyn till partier som inte alls vill samma sak.

Mats
Inrikespolitisk kommentator, SVT text, April 5th, 2018

 
Visit Ghana
Ghana is increasingly becoming a major tourist destination in the sub region. Click here to see some of the attractions on offer...

Home | Union News | Union Projects | Ghana Info | Sports | Archives | About Us
©2006-2019 Ghana Union, Stor-Stockholm. Please contact the Webmaster